Sämling Kft. - A fejlődésben hiszünk, a képzésekben hiszünk.

Marketing képzések

5 könyv, amit mindenképp olvassunk el, mielőtt felveszünk valakit!

2017. október 25. - Sämling Admin
address-book-2152429_1920.jpg

 Egy részlet a Profession.hu nemrég megjelent cikkéből. Nagyszerű olvasmány lehet minden HR és HR-el bármilyen kapcsolatban álló kollégáknak egyaránt. Első helyen kiváló előadónk, Kelkó Tamás könyve, melyet mi is ajánlunk mindenkinek! Ha szeretnéd a szerzőt élőben is meghallgatni, gyere el Hatékony Toborzás képzésünkre is!

A kiválasztási folyamat sok esetben nem könnyű a cégek számára, különösen a mostanában jellemző munkaerő-piaci viszonyok mellett. Értékes, szakképzett munkaerőből ugyanis nagyon komoly hiány lépett fel az elmúlt időszakban, ez pedig meg is látszik a cégeknél: szinte folyamatosan küzdenek a munkaerőhiány problémájával, legalábbis ami a tényleg jó munkaerőt illeti.

Mivel az elmúlt évtizedben jó néhány éven át fordított felállás volt a jellemző, vagyis akkora volt a munkanélküliség, hogy a cégek gyakorlatilag bármit megtehettek, mindig találtak újabb és újabb dolgozókat, a megalázó fizetések és körülmények miatt sokan mentek külföldre. A kint szerencsét próbáló szakképzett munkavállalók zöme pedig megtalálta a számításait, és vissza sem jött. Ezért alakult ki a jelenlegi helyzet, vagyis az, hogy nemhogy azt csinálnak a cégek, amit akarnak, hanem komolyan versengeniük kell a jó munkaerőért.

Nehézségek a kiválasztásban

Ahhoz, hogy a cégünk sikeres legyen, tehetséges, motivált, szakképzett és hatékony dolgozókkal kell együttműködnünk. Az első lépés azonban az, hogy meg kell őket találnunk, így kiemelt jelentőséggel bír a kiválasztás folyamata. Ezt a legtöbb vezető tudja is, és éppen ezért nem könnyű feladat a felvételiztetés.

A toborzás során már az elejétől kezdve fontos odafigyelni a részletekre. Az első pont itt az álláshirdetés: hol hirdetünk, hogyan hirdetünk, milyen a hirdetésünk. Ezután jöhet a jelentkezőkkel való kommunikáció, a szűrés, az interjúk, a próbafeladatok, végül pedig kiválasztjuk azt, akivel együtt szeretnénk dolgozni.

Így leírva persze ez sokkal könnyebbnek tűnik, mint amilyen valójában. A folyamat során tudnunk kell kiszűrni, ki mond igazat és ki nem, kinek van olyan gondolkodása, amilyenre szükségünk van. Fontos, hogy ki mennyire lelkes, motivált, szorgalmas, mennyire tud kreatív lenni, kinek milyen végzettsége tapasztalata van. Kell némi tudás és tapasztalat ahhoz, hogy mindezt átlássuk a jelöltekkel való interakciók során.

Könyvek, amiket érdemes a témában elolvasni

Könnyebb a helyzet ott, ahol profi HR-osztály áll rendelkezésre, de sok cégnél ez nincs így. Ha a mi cégünknél is problémás a helyzet, jól jöhet az alábbi lista, mely 5 olyan könyvet tartalmaz, amit mindenképpen érdemes elolvasni, ha új embert szeretnénk felvenni.

  1. Egy fejvadász vallomásai – avagy munkaerő kiválasztás a sógoron, a komán, és a barátokon túl! – Kelkó Tamás

Nem véletlenül áll ez a könyv a lista élén: Magyarországon igen komoly „hagyománya” van annak, hogy ha valakinek van egy kisebb-nagyobb vállalkozása, cége, azt az ismerőseivel, barátaival, rokonaival tölti fel. Aztán jellemzően megy a csodálkozás, bosszankodás, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene, az alkalmazottak elrontanak ezt-azt, és úgy általában, elmarad a cég teljesítménye a várttól.

A szerző szerint sok vezető tartja az alkalmazottait „fizetett ellenségnek”, és nem véletlenül: úgy érzik ahelyett, hogy korrekt módon elvégeznék a munkájukat, elérnék a kitűzött célokat, a dolgozók akadályozzák őt és a céget.

A gond csak az, hogy minden vezetőnek lehetősége van eldönteni, kit vesz fel: aki nem elégedett az alkalmazottaival, annak elsősorban magában kell keresnie a hibát. Átgondolatlanul végzik a munkaerő felvételt, ezáltal gyakorlatilag megbénítják cégüket. Szép dolog, ha segít az ember a barátainak, a családjának, de ez egyenes út ahhoz, hogy alkalmatlan dolgozók hemzsegjenek a cégnél.

A könyv szerzője szerint Magyarországon nagyon sok olyan vállalkozás van, ami egy helyben topog, pedig igen komoly sikereket érhetne el. Úgy látja, ezekben az esetekben jellemzően az a probléma, hogy a kulcsmunkakörökben nem a megfelelő emberek foglalnak helyet, akik nem tudnak hatékonyan tenni a cég növekedése érdekében.

A teljes cikk mind az öt könyvvel megtalálható itt a Profession.hu oldalán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingkepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr5312610759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.